Klima Arızaları ve Çözümleri

Klimalar sadece yazın kullanılır diye bilinir ancak kışın da kullanılmaktadır. Çünkü klimalar yazın soğutma, kışın ısıtma özelliğindedir. Yani her klimada bu özellik olmasa da çoğu klimada olabilmektedir. Klimalar bu özellikleri sebebiyle birçok konumda arıza yapabilmektedir. Klima kullanırken karşımıza çıkan arıza durumları ve bu durumda yapılabilecek işlemleri aşağıda sunduk. İnceleyerek tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

klima arıza çözümleri

Klima Arızaları ve Çözümleri

  1. Klima çalışmıyor

Sigorta ya da devre kesici atmış olabilir. Sigortayı ve devre kesiciyi kontrol ederek atmadığından yani cihaza enerji geldiğinden emin olun. Klima zamanlayıcısı aktif olabilir. Zamanlayıcıyı kontrol edin, aktifse iptal edebilir ya da zamanın gelmesini bekleyebilirsiniz. Yine de klima çalışmıyorsa servis çağırmanız gerekir.

  1. Klima yeterince ısıtmıyor/soğutmuyor

Öncelikle filtre tıkalı olabileceğinden filtreyi kontrol edip kirli olup olmadığına bakın. Filtre kirliyse temizleyip, kurutun ve yerine takın. Sonrasında klima üzerinden uygun sıcaklık derecesi ayarlanıp ayarlanmadığına bakın. Sıcaklık ayarı doğru yapılmamış olabilir. Klima ilk çalıştırıldığında oda mevsime göre çok sıcak ya da çok soğuksa bu yüzden soğutma/ısıtma yeterli olmayabilir. Bir süre kadar beklemeniz gerekir. Ünite dışarıdan hava alamıyor olabilir. Bu durumda ünitenin hava giriş ve çıkış pencerelerinin önünde engel olup olmadığına bakmalısınız. Engel varsa kaldırmalısınız. Tüm bu işlemlerden sonra yine de sonuç aynıysa servis çağırmanız gerekir.

  1. Klimanın bulunduğu odadan tuhaf bir koku geliyor

Klima düzenli temizliği yapıldığı zaman koku yapan bir ürün değildir. Oda içerisinde yer alan eşyalardan koku geliyor olabilir. Mesela; duvarlar, halılar, mobilyalar ya da oda içinde giysi varsa eğer giysilerdeki nemden kaynaklı kokular geliyor olabilir. Kokunun nerden geldiğini iyice kontrol edin, teşhis edin. Eğer klimadan geliyorsa filtresini temizleyin. Yine de koku gitmiyor ve bu kokunun klimadan geldiğine eminseniz servis yardımı almalısınız.

  1. Klima çalışırken ses yapıyor

Klimadan su akıyormuş gibi bir ses geliyorsa eğer bu ses klima içinde dolaşan soğutucu akışkanın yani gazın sesidir. Yani arıza değildir. Klimadan sıkışmış havanın boşalırken çıkardığı gibi bir ses gelirse eğer bu da bir arıza durumu değildir. Klima ısıtma işlemi yaparken buz çözülme işleminin başlangıcında aynı zamanda bitiminde ünitenin içinde gerçekleşen soğutucu gazın ters yöne hareket etmesi ile ses çıkarabilmektedir. İşte bu ses de normaldir. Ancak belirtilen bu sesler dışında sizi sürekli rahatsız edecek bir ses duyarsanız bu bir arızadır ve servis yardımı almanız gerekir.

  1. Klima sis üflüyor

Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse klimadan çıkan hava akımının sıcak havayı soğutmasıyla buğulanma oluşur. Bu klimanın doğru çalışmamasından ya da arızalı olmasından kaynaklı değildir. Ortam nemi yüksek olduğu zaman bu durumla karşılaşılabilir. Bu bir arıza değildir. Cihazın normal çalışma sistemidir.

  1. Klima kapatılıp yeniden açıldığında bir süre devreye girmiyor

Bu bir arıza durumu değildir. Klimanın korunması için geliştirilmiştir. Önlem diyebiliriz. Klima kapatıldıktan sonra direk açılırsa yaklaşık 3 dakika kadar bekler, 3 dakika sonra yeniden çalışır.

  1. Klima kumanda ekranındaki göstergeler silik ya da hiç görünmüyor

Klima kumandasının pilleri bitmiş olabilir ya da yanlış yerleştirilmiş olabilir. Önce pillerin doğru yerleştirilip yerleştirilmediğine bakın. Piller doğru takılmadıysa düzeltin. Piller doğruysa pilleri yenileyin ve doğru şekilde takarak deneme yapın. Yine aynı durumla karşılaşırsanız servis yardımı alın.

  1. Klima çalıştırıldığında ya da durduğunda iç üniteden “tik” “tik” sesler geliyor

Sıcaklık değişikliği plastik gövdenin büzülmesi ya da genleşmesine neden olabilir. Bu durum klimanın yanlış çalışmasından kaynaklı değildir ve bu bir arıza durumu değildir. Cihaz belirtilen durumlarda bu sesi çıkarabilir.

  1. Isıtma işlemi devam ederken hava akımı doğrudan doğruya başlamıyor

Hava akımı sıcaklık derecesi yükselmeden başlarsa eğer istenmeyen bir soğutma etkisi görülür. Bu durumu önlemek adına hava akımı, sıcaklık yeterli dereceye ulaştıktan sonra başlar. Bu durum klimanın yanlış çalışmasından kaynaklı değildir ayrıca arıza da değildir.

Belirtilen durumlar dışında farklı sorunlarla karşılaşırsanız ya da belirtilen işlemleri uygulamanıza rağmen sorunda düzelme olmuyorsa direk servis yardımı almanız gerekir.

Yorum bırakın